subota, 26. lipnja 2010.

recesija



















Iznenada se pojavila. Kao da je s neba pala. Postala je vidljiva, napadna...

Svaki put kad čujem riječ recesija sjetim se mlade djevojke koja mi se potužila da je jednog jutra, gledajući se u zrcalo, iznenada opazila promjene na svom lijevom kaninu(očnjaku).
To je zub, koji u zubnom nizu ima veliku ulogu.Lijep je sam po sebi, eksponiran u zubnom nizu, drži obraz i daje ljepotu osmijehu. K tome ima važnu ulogu u funkciji. Naravno, ako je na pravom mjestu.

Opazila je da se zub izduljio, rubni dio gingive se povukao prema gore. Sve je izgledalo neestetski i kao da je nastalo iznenada.

To „čudo“ se zove recesija. Eto, kako vidite i u stomatologiji postoji recesija.
Na prvi pogled dolazi iznenada. Međutim nije tako.Proces može započeti u ranom djetinjstvu sa nestankom kosti u obliku prozorčića na prednjem dijelu kosti (fenestracija), a pri tome nema nikakovih kliničkih znakova. Recesija se javlja na pojedinačnom zubu ili na skupinama








Generalizirana recesija javlja se kod druge bolesti na pr. kod progresivnog parodontitisa u starijoj populaciji i uz izraženu upalnu komponentu i još puno drugih kliničkih znakova. Ali sad nije o tome riječ.

Recesija ovog tipa povezana je sa mehaničkim faktorima, pretežno sa traumom pri četkanju. Uobičajeni je nalaz kod mlađih osoba s visokim standardom oralne higijene.Gingiva je obično zdrava. Eksponirani korjen koji je normalno prekriven cementom(kalcificiranim tkivom), mekši je i hrapaviji od cakline, ali je u ovim slučajevima, upornim četkanjem, gladak i sjajan. To su tzv.abrazijski defekti.

Pri ovoj pojavi (recesiji) važnu ulogu ima položaj zuba, oblik i volumen korjena, dimenzije
okolnog koštanog tkiva i njihov međusobni odnos. Čini mi se da sam izgubila dah pišući o međusobnoj zapletenosti svih tih uzročnih faktora, bojeći se da me ne ćete razumjeti.
Uostalom, i stomatolozi se hvataju za glavu pred tim estetskim problemom ne mogavši ga konzervativno riješiti. Danas parodontna plastična kirurgija uspješno rješava ovaj problem
Ako i primijetite ovu pojavu, ne plašite se. Ona će stati i ne će napredovati dalje. Stat će tamo gdje je uži korijen a koštana spongioza voluminoznija, te opskrba gingive krvlju optimalna.

Zato nastojte da do toga ne dođe.Pažljivo i pod stručni nadzorom birajte četkicu. Opazite li kod sebe takovu pojavu i u najmanjem obliku, promijenite navike pri četkanju.

Četkajte promišljeno, ne automatski, misleći pri tom na nešto sasvim deseto. Upoznavajte površine svojih zuba i njihove međusobne odnose. Pokušajte vizualizirati te površine. Ne „stružite“ uporno ona mjesta na kojima ionako ne će nastati karijes niti upala.
Ta se mjesta fiziološki sama čiste, a bakterijski plak skupljat će se između zubi, u udubinama, te uz rub gingive. Kod starijih osoba u novonastalim zakutcima, a mogu reći i kod mlađih.

Za kontrolu plaka između zubi koristite zubni konac: sa voskom-ako imate odstojeće plombe ili „nešto“ hrapavo između zubi. Kod normalnog razmaka izvanredan je Donto dent comfort floss, a superfloss je koristan tamo gdje su mostovi. Važno je znati pravilno koristiti zubni konac, da ne ozlijedite okolna tkiva.

Sasvim male, interdentalne četkice, koristite u područjima prirodnih interdentalnih razmaka. Nije uputno koristiti veče kalibre jer time sve jače proširujete međuprostore i oštećujete col.

Potrebno je naglasiti da trauma tkiva,uzrokovana žestokim četkanjem,smatra se dominantnim uzročnim faktorom razvoja recesije,posebno kod mladih osoba.
To ne znaći da ne treba svakodnavno održavati oralnu higijenu. Dapače.

Nema komentara:

Objavi komentar